dijous, 27 de març del 2008

Els nens s'enriqueixen amb el xoc cultural

A continuació us exposo una entrevista de la periodista Carme Escales al pintor i narrador de contes Yoshi Hioki:


La Ruta dels Drets de la Infància és una iniciativa municipal de Barcelona. En ella, les institucions organitzen actes al voltant d'un dret dels nens. Casa Àsia ho fa amb <>. La Hinamatsuri és una mostra de la diversitat cultural. Yoshi Hioki guia tallers lúdics en aquesta festa.

-¿Què significa Hinamatsuri i en què consisteix aquesta celebració?

- Hina és nina, i matsuri, festa. És la festa de les nines. Quan l'arbre del préssec floreix es col·loquen nines vestides amb quimono al saló o entrada de les cases on hi ha nenes, per desitjar que creixin sanes i fortes. Al cap d'uns 7 dies, es guarden, fins a l'any següent.

-¿I els nens?

-Avui també ho celebren, a les escoles, fent nines i ninots de paper. Però a les cases, és la festa per a elles.

-¿Com són les nines?

-Les de veritat són artesanies molt cares. Estan fetes amb fusta i porten roba de seda.

-¿ Què aprenen els nens en els tallers sobre altres cultures?

- Primer, a reconèixer les diferències i similituds. I, a través de les activitats, cada país, aporta algun valor per compartir.

-¿ Tots els nens del món coneixen els mateixos valors?

-Sí, però en cada lloc es mostren de manera diferent. Els valors són universals, però en cada país uns es veuen més que altres.

-¿ Li semblen molt diferents els nens catalans dels del Japó?

- Els japonesos, en general, són nens més pacients i silenciosos, més tímids. Els catalans solen ser més espontanis, expressius i oberts. Però el que per a alguns és un defecte, per a altres pot ser una virtut. Aquest xoc cultural ens enriqueix a tots, als nens també.


EL PERIÓDICO, 09/03/08