dilluns, 19 de maig del 2008

FENT COSTAT ALS DISCAPACITATS

La Fundació Astrid-21, una entitat privada benèfica, fa setze anys que acompanya les persones amb la síndrome de Down al llarg de tota la seva vida, des de la seva primera etapa educativa fins a la inserció laboral i social.

Des del moment de néixer, passant per l'etapa de l'escolarització i fins a la integració laboral, la Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid-21 dóna suport, des de l'any 1992, a les persones amb síndrome de Down i als seus familiars. I des de fa uns anys, i com a conseqüència de la disminució de nadons amb aquesta síndrome, l'entitat també ha obert les portes a altres persones amb discapacitats psíquiques lleus. Així, a través dels diferents programes i activitats, la fundació va atendre l'any passat entre 130 i 150 famílies de les comarques gironines. Una part van ser ateses a les instal·lacions que la fundació té a Girona -on disposa de diverses aules, una sala polivalent i una piscina, entre altres espais- i una altra part es van beneficiar dels serveis d'assessorament pedagògic, d'adaptació de material escolar i de logopèdia que els professionals de la fundació ofereixen als centres educatius.
Per als nens de zero a sis anys, la fundació ofereix un programa d'estimulació precoç en el medi aquàtic que actualment, i de manera temporal, està suspès perquè s'han de fer obres de rehabilitació a la psicina. A més, l'entitat disposa d'un servei d'assessorament als mestres de les llars d'infants i dels centres d'educació infantil i primària sobre les necessitats educatives especials dels alumnes amb síndrome de Down. I també ofereix programes de reforç escolar als alumnes de primària i als de secundària. Concretament, per mitjà d'un conveni amb el Departament d'Educació, la Fundació Astrid-21 disposa d'un programa de suport extern a l'ESO que desenvolupa a les aules de la fundació i que té molt bona acollida. Aprofitant que és en aquesta edat quan comencen a tenir una certa autonomia, joves d'arreu de la província acudeixen, amb transport públic, a les classes que s'imparteixen a la seu de la fundació. Per mitjà dels programes escolars, el 2007 es van atendre 27 alumnes escolaritzats en centres de primària i 19 joves van assistir a les classes de suport a l'ESO.
Un cop han acabat l'etapa d'escolarització obligatòria, els joves poden fer un curs prelaboral i després reenganzar-se al projecte progrés de formació ocupacional, un altre dels programes estel·lars d'Astrid-21. I és que un dels objectius de l'entitat és inserir laboralment els joves en l'empresa ordinària amb l'ajut d'un educador que en segueix l'evolució.
L'any passat, la fundació va fer el seguiment de 47 persones inserides en diversos llocs de treball de la demarcació. Molts d'aquests joves segueixen un programa de formació permanent que els serveix per a la vida laboral i també per a la vida en comunitat.
El treball de suport familiar, les activitats d'oci, com per exemple els tallers de teatre, cuina, bàsquet informàtica, i les colles d'amics per fer sortides i organitzar festes completen el ventall d'activitats d'Astrid-21.